Bakgrund

Vimmerby – barnens stad

Vimmerby är en gammal handels- och marknadsstad. Fortfarande är den mesta handeln koncentrerad till stadskärnan, som en gång utgjorde hela staden, runt kyrkan i mitten. Upp emot torget löper Storgatan, den äldre delen av Vimmerby, som bjuder på en gammal bebyggelse vi är riktigt stolta över.

Men staden växer så det knakar och breder numera ut sig i allt vidare cirklar. Det kommer du att märka om du tar dig tid att åka runt. Utanför stan – ja, där breder verklighetens Astrid Lindgren-land ut sig i alla riktningar. Nedan kommer lite tips på vad du kan göra när du besöker Vimmerby, för här finns mycket att se och göra!

Astrid Lindgrens Värld – ett populärt resmål

Bland många turister är det Astrid Lindgrens Värld som är anledningen till besöket i Vimmerby. Det kan man förstå, som med det fantastiska park, teatrar och kompetenta personal år efter år levererar det som turister efterfrågar. Det är ett populärt resmål även sett till hela Sverige. Hit kan man ta med sig egen mat om man vill, och det finns många fina sittplatser man kan nyttja. Annars finns det många bra restauranger inne i parken som ofta serverar lokalproducerad mat på småländskt vis.

Tips: Vimmerby Vandrarhem befinner sig ca 2km från Astrid Lindgrens Värld. Från oss kan du därför promenera till parken och slippa de långa bilköerna som kan uppstå under sommaren!

Astrid Lindgrens Näs – där Astrid växte upp

Har du hört talas om Astrid Lindgrens Näs? Även det kan vara ett bra besöksmål för hela familjen. Det är nämligen platsen där Astrid Lindgren inspirerats till många av hennes böckers, och det var även här hon föddes och växte upp! Här kan man besöka den populära Astrid Lindgrens-utställningen, en unik trädgård eller avnjuta en god lunch.

Tips: Testa den guidade turen och bli expert på Astrid Lindgren.

Virum Älgpark – träffa skogens konung

Utanför Vimmerby finns Virum Älgpark, och hit måste du åka! Här har du möjligheten att på nära håll få uppleva älgar på riktigt nära håll, alltså skogens konung! Åk med i någon av de dagliga safariturerna ut i parken och mata älgarna direkt från vagnarna. Under tiden ni är här kan ni passa på att njuta av äkta småländskt landskap eller en god fika.

Tips: Se filmen så får ni en bättre förståelse för hur det går till i parken.

Filmbyn – upplev Astrids filmer igen

Filmbyn ligger i Mariannelund, inte långt från Vimmerby, och är något helt nytt från och med 2017. I Astrid Lindgrens anda har en utställning skapats från hennes populära filmer. Här kan du återigen uppleva Astrid Lindgrens filmer genom klassiska studiobyggen med originalkostymer och andra interaktiva miljöer. Här finns även ett café med helt egengjord glass från Zedigs.

Tips: Kring Filmbyn finner du också 12 av de olika inspelningsplatserna som användes för några av Astrid Lindgrens Filmer, så som Katthult och Bullerbyn.

Andra tips och länkar

Astrid Lindgrens Värld
Astrid Lindgrens Näs
Virum Älgpark
Filmbyn
Nils Holgerssons Värld
Mariannelunds Karamellkokeri
Norra Kvill Nationalpark
Stadsmuséet Näktergalen
Kalles Lek & Lattjo
Kanotpaddling Stångån
MX World

Kontakta Vimmerby Turistbyrå för att få fler tips!

Vimmerby